Mannlig hårtap, også kjent som arvelig hårtap eller androgenetisk alopeci, er den vanligste formen for hårtap og rammer nesten halvparten av den mannlige befolkningen. Tilstanden kjennetegnes av gradvis tynning og tap av terminalhår (TH) – de tykke og pigmenterte hårene som gir håret sitt volum og utseende. En relativt nylig publisert studie i Frontiers in Medicine har sammenlignet effekten av ulike behandlinger for mannlig hårtap over 24 uker.
Hva var formålet med studien?
Målet var å systematisk sammenligne effektiviteten av kommersielt tilgjengelige behandlinger for hårtap hos menn og kvinner, ved å måle økningen i terminalhår per cm² etter 12 og 24 ukers behandling. Studien inkluderte kun randomiserte, placebokontrollerte studier (RCT-er) med objektive målinger, noe som gir resultatene høy troverdighet.
Behandlingene som ble analysert:
- Dutasterid 0,5 mg
- Finasterid 1 mg
- Minoxidil 2 % og 5 %
- Lav-nivå laserterapi (LLLT)
- Nutrafol og Viviscal (kosttilskudd)
Resultater i korte trekk:
- De fleste behandlingene viste sin største effekt de første 12 ukene.
- Deretter oppstod det behandlingsresistens, der effekten flatet ut eller avtok.
- LLLT / rødlysterapi hadde en mildere resistenseffekt og opprettholdt positiv vekst.
- Minoxidil og Finasterid viste tegn til tidlig effekt, men mistet noe av effekten etter uke 12.
- Kvinner hadde generelt smalere variasjon i resultatene enn menn.
Viktig om lav-nivå laserterapi (LLLT) / rødlysterapi
LLLT eller rødlysterapi benytter spesifikke bølgelengder av synlig rødt og nær-infrarødt lys. Denne teknologien har vist seg å stimulere cellene i hårsekken, fremme blodtilførsel og styrke energiproduksjonen (ATP), noe som bidrar til økt hårvekst og fornyelse av hårfibre. Rødlysterapi er en skånsom og ikke-invasiv metode uten kjente bivirkninger.
Visuell oversikt: Hvilke behandlinger ga best resultater?
For å gjøre det lettere å sammenligne behandlingene, viser figuren under hvor stor effekt hver behandling hadde på terminalhårvekst etter 24 uker. Resultatene er hentet fra den nevnte metaanalysen og viser forskjellen i effekt mellom menn og kvinner:
Som grafen viser, hadde lav-nivå laserterapi (LLLT) en merkbar positiv effekt både hos menn og kvinner – høyere enn flere legemiddelbaserte behandlinger. Dette styrker inntrykket av rødlysterapi som et effektivt og naturlig alternativ.
Hvorfor er denne studien viktig?
Dette er den første studien som sammenligner behandlingseffekt og resistens over tid ved hjelp av standardiserte og objektive målemetoder. Den benyttet avanserte statistiske modeller (Bayesiansk nettverksmetaanalyse), og vurderte data fra både kvinner og menn separat. Dette gir et mer nyansert og realistisk bilde av hva man faktisk kan forvente av ulike behandlinger.
Konklusjon
- Mange behandlinger kan bidra til å vedlikeholde eksisterende hår, men har begrenset evne til å stimulere ny vekst.
- LLLT/rødlysterapi viste seg mer effektiv enn flere legemidler, og er et attraktivt alternativ for deg som ønsker en naturlig og trygg tilnærming til hårtap.
- Fremtidig forskning peker på at behandlinger som støtter hårsekkens biologiske prosesser kan bli sentrale. Dette inkluderer signalveier i kroppen som stimulerer vekst og fornyelse, som blant annet vekstfaktorer (f.eks. IGF – insulinlignende vekstfaktor, VEGF – blodkarsdannende vekstfaktor og FGF – fibroblastvekstfaktor), som alle spiller en rolle i regenerering av hårsekker.
Hvis du vurderer behandling for hårtap, kan produkter som Soma Cap som er et rent produkt for hår og hodebunn, eller Soma Glow Max, som er mer allsidig produkt som kan brukes til forskjellige behandlinger, være gode alternativer. Vi er her for å hjelpe, still oss gjerne spørsmål.